lördag 18 juni 2011

Ett annorlunda föräldraskap

Jag är mamma.
M är pappa.
Vi är föräldrar.
Men var är barnet?

Att vara mamma och pappa till ett barn som inte finns på jorden gör att föräldraskapet blir ganska komplicerat att förstå. Både för mig själv, för M och för alla andra.
Att jag är mamma och att jag har en son, men som inte lever tar lång tid för mig att få in i mitt huvud. Det har inte fastnat där ordentligt än. När man är förälder till ett barn som inte lever finns det inga konkreta bevis på att man verkligen är förälder. Inget barn som behöver omvårdnad, kärlek och omtanke för att överleva. Det döda osynliga barnet finns bara i ens hjärta och ingen annan okänd utifrån kan se den smärta som också finns i föräldrarnas liv.

Vad ska man svara på frågan "Hur du några barn?" Någon gång kommer jag ju få den frågan. Jag har inte bestämt mig vad jag ska svara. Kanske kommer det bero på vem som frågar, vilket situation man ju då är i och om man själv orkar prata om sin döde son just nu. För svarar man "ja, jag har en son, men han lever inte" så måste man ju vara beredd på följdfrågor.

Om jag nu skulle lyckas att bli gravid och få ett friskt levande barn är det då mitt andra barn och ska man prata med sitt levande barn om dennes storebror. Ja, antagligen kommer jag tycka det. I alla fall som det känns nu så kommer inte nästa barn att ersätta Dutt. Dutt är vår förstfödde son och kommer alltid att vara det oavsett vad som händer i framtiden.

M och jag är pappa och mamma till ett osynligt barn.


"Märkligt att man kan sakna någon
så ofantligt mycket.


Någon som egentligen aldrig tidigare existerat.
En gång var det bara du och jag,
samma som nu.


Men något hände däremellan,
du blev far och jag blev mor.
Nu är det bara du och jag
och ett osynligt barn.


Om någon ser oss
komma gående, sida vid sida,
ser de inte det skrattande barnet
vi håller i handen mellan oss.


Vi är föräldrar
som bär vårt barn inom oss,
osynligt för världen"


Av Okänd

3 kommentarer:

  1. Jag har läst din blogg för länge sedan. Sen har det hänt annat i livet som gjort att jag inte haft tid att hålla mig uppdaterad. Började nu igen och kände att jag måste kommentera. Det är helt ofattbart det som hänt. Det går inte att säga "jag förstår hur ni känner er", för det kan jag aldrig göra. Jag har aldrig förlorat ett barn, "bara" haft misslyckade IVF-försök. Men det går ju inte att jämföra. Idag har jag två fantastiska söner, en biologisk och en adopterad. Jag önskar er lycka till med fortsatt IVF eller vad ni bestämmer er för! Dikten är fantastisk, undrar hur du hittar allt vackert i er sorg?

    SvaraRadera
  2. Anonym: Tack för din kommentar. De två dikter som jag publicerat idag har jag hittat här: http://www.spadbarnsfonden.se/Assets/webbutik/om%20lilla%20mig.pdf

    SvaraRadera
  3. Hej. Jag tänker på dig! Förlorade min som i v 40+2. Han var alltså fukkgången och jag fick föda honom. Har aldrig tvekat att prata om honom inför andra. Som du skrev: Jag är mamma. Men jag har inget levande barn - men inte dessto mindre har jag blivit mamma. Det är över 2 år sedan detta hände. Och sorgen kommer alltid att finnas där men den förändras. Ge inte upp hoppet om ett nytt barn! Josefs mamma

    SvaraRadera